Draaistroom

Draaistroom….

Een blog over mijn avonturen in de bijstand en af en toe iets anders. De naam gebaseerd op waar het bij bijstand om draait : uitstroom. Uitstroom uit de bijstand, niet noodzakelijk naar werk, dat is een vervelende bijkomstigheid. Omdat er geen uitstroom zal zijn zonder instroom, heb je te maken met 2 stromen die mengen : draaistroom.

Waarom geen uitstroom zonder instroom ?

Simpel, er zijn bedrijven die verdienen aan de uitstroom, maar dan moet de instroom wel in stand gehouden worden. Deze bedrijven, ook wel re-integratiebedrijven genoemd, hebben er alle belang bij om naar hun opdrachtgever, de gemeente, uitstroom te laten zien, het liefst niet teveel maar net genoeg om de financiering van hun business-model in stand te houden en het “oh” en “ah” en “wat goed” van de gemeente, inclusief een controlerende gemeenteraad, met gepaste trots en een onderdrukte glimlach in ontvangst te nemen. De gegenereerde uitstroom dient na een half jaar tot een jaar weer in te stromen, zodat, u snapt het, er weer een poging gedaan kan worden om tijdelijke uitstroom te genereren.

Het financieringsmodel van de re-integratiebedrijven bestaat uit 2 bronnen van inkomsten. Ten eerste u. U betaalt via diverse potjes, gevuld met uw belastinggeld, per deelnemer een vast bedrag voor begeleiding en dan nog een bonus per uitgestroomde deelnemer. Ten tweede de bijstandsgerechtigde. Die heeft immers 2 handen die hij dan wel zij uit de mouwen kan steken ? Dus men laat hem werk verrichten ! Betaald werk uiteraard, want niemand werkt gratis. Behalve de bijstandsgerechtigde dan…die mag, moet, met behoud van uitkering het werk verrichten. Ondertussen betaalt de gemeenschap gedurende de re-integratie de bijstandsuitkering. Het re-integratiebedrijf heeft dus gratis personeel, krijgt betaald om het personeel te hebben, en laat het personeel betaald werk verrichten !

Wat voor werk wordt zoal verricht door bijstandsgerechtigden ?

Van alles, onder het motto van “bestrijd werk met werklozen” wordt allerhande werk verricht wat voorheen gedaan werd door een werknemer in vast dienstverband, met behoorlijk salaris, CAO, pensioenopbouw etc. Of werk wat heel goed gedaan kan worden door werknemers met een vast dienstverband. Voorbeelden : straatvegen, schilderen, timmeren, inpakwerk, productiewerk, schoonmaakwerkzaamheden, groen onderhoud. Bedenk het maar, veelal laaggeschoold werk omdat juist dat werk zich uitstekend leent voor iedereen. Geen vakopleiding nodig !

Draaistroom, zorg voor instroom om het verdienmodel in stand te houden. De uitstroom is een noodzakelijk kwaad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s