Straks heb je te weinig gewerkt…

Uit het re-integratie circus :

Bij re-integratiebedrijf Pauropus was onvoldoende werk, de deelnemers zaten wat in de hal zich te vervelen om arbeidsritme op te doen. Één van de nieuwere deelnemers, hij was nog maar een paar weken aan het re-integreren, had thuis nog genoeg nuttige dingen te doen en wou dus vrij.

In re-integratie trajecten bij de fa. Pauropus bouw je als bijstandsgerechtigde vrije dagen op, ongeveer 1 per maand. In deze lijkt het contract net op een echt arbeidscontract, er zijn wat afwijkingen, o.a. krijg je niet betaald…..

De deelnemer vroeg vrij bij de werkmeester (m/v), dit werd geweigerd met als reden dat hij al eerder vrij had gehad en nu onvoldoende dagen had. Waarbij de historische uitspraak viel :

Straks heb je werk en dan heb je onvoldoende dagen gewerkt”

Dit geeft in een paar woorden aan wat er mis is in het re-integratie circus.

Zij zijn er niet voor jou, jij bent er voor hun ! Het vinden van werk, echt werk, betaald werk, staat haaks op de doelstellingen van het re-integratiebedrijf welke aan jou een gratis van rijkswege verstrekte en van subsidie voorziene werknemer heeft. Werken zul je! Voor elk gewerkt uur ontvangt Pauropus ongeveer 15 Euro voor jou, plus nog een betaling door de gemeente van ca. 8000 Euro voor 18 maanden “begeleiding”, waarbij de gemeente verder de bijstand betaald.

Aan het werk gaan op eigen kracht nog wel, is dus zeer bedreigend voor het business model van dit soort bedrijven, geen 15 Euro per uur meer, en vermoedelijk ook minder dan 8000 Euro voor de begeleiding.

Auteur van dit artikel protesteerde uiteraard, opbouwen van dagen is de grootste onzin en kan in situaties conflicteren met het recht op 4 weken vakantie zoals in de Participatiewet is vastgelegd. Stel je begint in juli met het traject, je wou in oktober 4 weken vakantie : sorry, je mag maar 3 dagen!

Uiteraard kan dit je ook overkomen als je in juli van baan verwisselt, of in juli werk vindt. Maar daar staat dan wel een betaling tegenover met op zijn minst het minimum loon, opbouw WW-rechten, opbouw pensioen etc.

Uiteindelijk bereikt dat deelnemer wel vrij kreeg.

4 comments

 1. Anouk Horsting · januari 7, 2016

  Hoe kom je aan de cijfers dat een reintergratiebureau 15 euro p. uur krijgt voor een deelnemer en later nog eens 8000 euro?

  Like

 2. Labbe Kak, de Rode Geus · januari 8, 2016

  Dit is op rodegeus herblogd.

  Like

 3. H.van Oorschot · januari 8, 2016

  Dus reintergratie is net als uitzendburo,s geldkloppers,en rijk worden over de ruggen van een ander!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s