Tekort aan bijstandsgerechtigden dreigt.

Lokaal al tekort aan bijstandsgerechtigden !

Afgelopen maand werd pijnlijk duidelijk dat in sommige gemeenten acute tekorten aan bijstandsgerechtigden ontstonden. Bijna hadden duizenden mensen geen kerstpakketten ontvangen ! In de gemeente Sud-West Fryslân was de situatie dusdanig nijpend dat in paniek rondgebeld werd, welke gemeente in Fryslân nog met spoed enkele bijstandsgerechtigden kon leveren. Gelukkig had Smallingerland nog een stelletje slaven over.

Kerstpakketten Schermafdruk van 2015-12-04 18-39-36

Hiermee waren de problemen nog niet voorbij ! In de nieuw gevormde gemeente Fryske Marren ontstond ook een tekort. Fabrieksvloeren dreigden niet gepoetst te worden, dit kon natuurlijk de steeds kleinere groep betaald werkenden niet aangedaan worden. Ook hier weer : Smallingerland schoot te hulp met een groep bijstandsslaven.

De onzin.

Het probleem is dat de re-integratie baasjes net zo veel moeite hebben met werk vinden voor de bijstandsslaven als de bijstandsgerechtigden moeite hebben met het vinden van een betaalde baan. Er is gewoon een tekort aan werk….. De re-integratie baasjes hebben moeite om hun zakken te vullen over de ruggen van bijstandsgerechtigden en gaan steeds verder in hun zoektocht naar een betaalde opdracht. En zo komt het dat bijstandsgerechtigden in andere gemeenten te werk gesteld worden bij bedrijven. Uiteraard met behoud van uitkering.

Kerstpakketten inpakken is een mooie tijdelijke uitzendbaan. Vloeren schoonmaken is een mooie klus voor een schoonmaakfirma. Officieel heet het dat bijstandsgerechtigden dit doen in het kader van werkervaring opdoen. Voor mij niet te begrijpen is dat ze deze werkervaring niet mogen opdoen via een betaalde baan, daarmee kan de gemeente op kosten van uitkering besparen. Wat voor belang heeft de gemeente er bij om mensen een uitkering te verstrekken plus daar bovenop aan  een re-integratiebedrijf nog ca. 450 Euro per maand per bijstandsgerechtigde voor begeleiding, terwijl de bijstandsgerechtigde ook gewoon betaald werk had kunnen doen ?

Wat zie ik over het hoofd ?

 

 

 

18 comments

 1. Kat · januari 7, 2016

  Moderne slavernij

  Like

 2. Jacqueline van der Venne · januari 7, 2016

  Dit is op Visual artist Jacqueline van der Venne herblogden reageerde:
  Tekort aan bijstandsgerechtigden

  Like

 3. joopboehm · januari 7, 2016

  Het wanbeleid van dit kabinet is gestoeld op gegevens van het Centraal Planbureau. Wat dat betekent wordt duidelijk wanneer we dit artikel lezen van Mirjam de Rijk: http://www.volkskrant.nl/economie/-cpb-heeft-ongezond-grote-invloed-op-nederland~a4217214/
  Onder de kop: “CPB maakt gehakt van basisinkomen, maar dan wel van plofkip” is te lezen hoe de Vereniging Basisinkomen gehakt maakt van het Centraal Planbureau!
  Zie: http://basisinkomen.nu/ubi/cpb-maakt-gehakt-van-basisinkomen-maar-dan-wel-van-plofkip/

  Like

 4. Pascal Dolleman · januari 7, 2016

  Wat je over het hoofd ziet is dat gemeenten betaald krijgen voor het uitzenden van uitkeringsgerechtigden. In “mijn” gemeente is dat 50 tot 70 % van het wettelijk minimumloon. Daardoor dalen de kosten voor de gemeente enorm lijkt mij.

  Geliked door 1 persoon

  • draaistroom · januari 7, 2016

   gemeenten ontvangen ESF subsidie voor personen met een “afstand tot de arbeidsmarkt” ; al dan niet terecht worden op het aanvraagformulier kruisjes gezet om ESF subsidie ( 10.000 Euro ca. ) te rechtvaardigen.

   Like

 5. wilma · januari 7, 2016

  zo gaat het tegenwoordig . Maar al jaren wordt een bijstand gerechtige gekleineerd en misbruikt . Heel veel mensen worden hier ziek van ,zijn hier ook door ziek geworden. Er zullen altijd mensen zijn die er misbruik van maken Maar neem van mij aan dat de meeste mensen gewoon een betaalde baan willen. Je baan wordt je niet alleen ontnomen ,ook je eigen waarde Ergens vind ik het wel goed dat dit steeds meer mensen gaat treffen . Want dan komt er misschien eerder een verandering ik hoop vooral dat heel veel mensen die eerst een hele goede baan hadden zover terug vallen tot bijstand niveau Ik gun bijstand niemand ,maar alleen op die manier komt er een ommekeer .

  Hoe erg het is dat weet je pas als je dat zelf moet ervaren

  Geliked door 2 people

 6. Oma · januari 7, 2016

  Simpele oplossing is deze kwesties
  Spreek de werkgevers aan op het feit dat deze slaven arbeid faciliteren.
  Stuur ze een email of beter, bel ze op en vraag waarom ze geen mensen aannemen.
  Laat weten dat het niet maatschappelijk acceptabel is en
  Nog mooier actie is, stuur massaal een open sollicitatie voor vloeren schrobber of kerst pakket inpakker
  En als je dan afgewezen wordt, vraag ze om de reden van afwijzing.
  Elke verandering begint bij ons zelf.

  Like

 7. Stapelberg · januari 7, 2016

  Schandalig. Als gemeente ben je toch diep gezonken als je dit asociale beleid hanteert.

  Geliked door 1 persoon

 8. Dennis Eijs · januari 7, 2016

  Je ziet de belanghebbenden van deze slavernij over het hoofd.

  Like

 9. Pingback: Ook in Friesland moesten dwangarbeiders kerstpakketten inpakken (en vloeren boenen) | Doorbraak.eu
 10. pineut · januari 7, 2016

  Je laatste vraag, “wat zie ik over het hoofd?” Is niet zo heel moeilijk. Alle ambtenaren leven van de reintegratie trajecten alias de bijstands industrie. Zij verdienen dikke salarissen. Men wringt zich in alle mogelijke bochten om dit systeem in stand te houden. Bovendien ontvangt men vanuit het rijk subsidie om deze trajecten in stand te houden. Als dit kaartenhuis van moderne slavernij in zou storten zouden er heel veel ambtenaren zijn die treuren om het verlies van hun riante inkomen. Zij moeten dan waarschijnlijk een bijstands uitkering aanvragen en ervaring op gaan doen in…… u raad het al, dezelfde reintegratietrajecten waar zij zich zelf zo mee verrijkten.

  Geliked door 2 people

 11. D. van Loon · januari 8, 2016

  Ambtenaren hoeven niet in de bijstand omdat zij een riante wachtgelduitkering krijgen (zonder verplichtingen).

  Like

 12. joopboehm · januari 9, 2016

  Schaf dit schandalige, betuttelende en mensonterende systeem toch af. Geef iedereen van 18 jaar en ouder onvoorwaardelijk maandelijks een bedrag dat hoog genoeg is voor een onbekommerd bestaan, een Universeel Basisinkomen. Sociale uitkeringen zijn dan overbodig met alle rompslomp er omheen. Met de extra inkomsten van het UBI is invoering van een 24-urige werkweek mogelijk (zie dit artikel van Jolanda Verburg: http://jolandaverburg.blogspot.nl/2014/02/pleidooi-voor-de-24-urige-werkweek.html ) alsmede de invoering van een vlaktaks (hetgeen door het CPB op basis van onjuiste argumenten wordt ontkend). De toenemende koopkracht zal herstel van de economie inluiden. De bevolking zal ( als gevolg van de eerlijker verdeling van werk en inkomen) zich gezamenlijk, uit vrije wil, inzetten voor het welzijn van een ieder.

  Geliked door 1 persoon

 13. Anneke · januari 13, 2016

  Wat moet je doen als je te werk gesteld bent om met behoud van uitkering te werken? Ik heb het geprobeerd met rechtshulp, maar die zegt dat het erg lastig is (onmogelijk) om geld na te vorderen. Ik ben nu al een poosje bezig om een beschikking te krijgen, waar ze mij toestemming geven om met behoud van uitkering ergens te werken, die krijg ik maar steeds niet. Weigeren ze. Want beschikking, dan zal ik bezwaar indienen. Wie heeft een tip voor mij?

  Like

  • draaistroom · januari 14, 2016

   Volgens wet mag inderdaad met behoud van uitkering gewerkt worden, schijnt het. M.i. zijn hier vraagtekens bij te stellen. Verwacht in geval van een bezwaar dat je door moet gaan tot de RvS mogelijk EHvJ. Een van de zaken is dat voor gelijk werk gelijk betaald dient te worden, en daar gaat het werken met behoud van uitkering de mist in. Je zult wel moeten aantonen dat je werkzaamheden identiek hebt uitgevoerd als je betaalde collega. Vraag daarom regelmatig terugkoppeling van leidinggevende en laat dit ook vast leggen.

   Like

 14. Pingback: Tekort aan bijstandsgerechtigden dreigt. | Rode Geus
 15. redfred1962 · augustus 6, 2016

  Inmiddels weet ik na jarenlange ervaring dat er flink wat kruisbestuiving plaats vindt tussen ambtenaren S.D./UWV & reïntegratiewerkers & intercedentes uitzendburo’s.
  Menig reïntegratiewerker/bedrijfje was een ambtenaar. “Dat is nog eens vet verdienen, en niet meer zo saai (ambtenaar)werken ook.

  Like

  • draaistroom · augustus 6, 2016

   Pauropus is opgezet door….inderdaad een gemeente ambtenaar uit Zwolle, zelfs met geld van de gemeente Zwolle.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s