Alle labbekakken aan het werk !

Bij het noemen van labbekakken gaan bij veel werklozen/uitkeringsgerechtigden de haren recht overeind staan, want stigmatisering. Een bewuste en vooropgezette stigmatisering, want labbekakken zijn nutteloos en dienen onder harde dwang gere-integreerd te worden. Re-integratie is business !

Maar voor ik verder ga, eerst even een anekdote.

Eind jaren 90 was ik “Manager Innovation and Technology” bij Philips, een mooie kreet voor een soort van groepsleider van een paar techneuten die zich bezig hielden met het verbeteren van het persen van een klein product, uit glas, ten behoeve van de ouderwetse beeldbuis. In de pers zat een probleem, de onderkant en de bovenkant moesten goed bij elkaar komen. Het afstellen kon soms wel 10 uur in beslag nemen, en dan nog vaak niet perfect. De constructeur deed van alles om alle toleranties kleiner te maken, zodat de onderkant en bovenkant van de pers maar beter bij elkaar zouden komen….maar het bleef problematisch. Kostte alleen wel steeds meer geld door de hoge eisen aan de onderdelen.

Op een gegeven moment kon ik bij collega/concurrent Tesla binnenkomen. In Tsjechië, Oost-Europees, afgedankte Japanse technologie. Ook daar stonden persen voor hetzelfde product. Alles danste en stuiterde heen en weer, speling eerder centimeters dan tienden van millimeters. Maar op een cruciaal plekje zat een slimmigheidje ! Dit copy-paste gedaan en wij waren uit de problemen, tenminste bijna, want we moesten de toleranties wat verruimen….

Jaren later kwam ik bij Philips in Aken, daar hadden ze echt grote persen, voor beeldschermen. Schitterend om te zien. Gesprek met procestechnoloog kwam al gauw op problemen met afstelling onderkant ten opzichte van bovenkant….Herkenbaar. Ik noemde onze oplossing. Hij kende die ook uit Japan…mopperde alleen over onwillige constructeurs….

Gemeenschappelijke factor : Philips stuurde alle constructeurs naar Eindhoven voor allemaal dezelfde training. Schijnbaar werden ze daar allemaal voorgeprogrammeerd om in een bepaalde richting te denken om problemen op te lossen. Toleranties vernauwen. Werkt altijd.

Echter alleen tot bepaalde hoogte.

Noem het hersenspoelen, denkwijze beïnvloeden, etc. Iedereen denkt gelijk. Eigenlijk, denkt niet.

Hetzelfde is aan de hand in het sociaal domein. Alle ambtenaren, van gemeente tot rijksoverheid worden getraind op dezelfde manier. Mensen zet je aan het werk door te re-integreren. Hetgeen in de praktijk neer komt op bloemen vouwen, papier prikken, kaneelpijpjes inpakken (sorry, mijn frustratie), handdoekjes vouwen etc. Tot wel 2 jaar toe, met behoud van uitkering werken, gratis voor niks (o.k. voor je uitkering, maar niet voor minimum loon, niet met opbouw WW rechten, niet met opbouw pensioen etc.) ter meerdere eer en glorie van….ja van wie of wat eigenlijk ?

Vorige week was een opeens een krantenbericht. CPB was wat aan het onderzoeken geweest en had dit in een rapport geschreven. Re-integratie levert niks op…effect is nul komma nul.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/4286390/2016/04/21/Begeleiden-van-werklozen-heeft-bitter-weinig-effect.dhtml

En toch gaat men maar door. Re-integratie als de oplossing zien. Deze week PvdA wethouder van de gemeente Sudwest Fryslan :

http://www.lc.nl/friesland/Zes-ton-voor-minder-bijstand-21321938.html

Re-integratie, creëren van werkervaringsplaatsen bij de gemeente, het hele blik aan standaardmaatregelen wordt weer opengetrokken. Oh ja, maatregelen als strafmaatregel ook. Meer controle is een van de punten.

Oorzaak : men is allemaal gehersenspoeld en doet allemaal hetzelfde. Zelf nadenken is er niet meer bij.

Een andere denkwijze :

De B.V. Nederland betaalt aan re-integratie een kleine 7 miljard Euro per jaar. We hebben officieel 700.000 werklozen. (iets minder, maar ik kan niet zo goed rekenen, zie hieronder). De B.V. Nederland kan dus elke werkloze, elke uitkeringsgerechtigde 7.000.000.000/700.000=10.000 Euro geven als we stoppen met re-integratie.

Maar de B.V. Nederland geeft ook al een uitkering, WW of bijstand aan deze mensen. Samen is dit ruim meer dan het minimum inkomen. We kunnen dus elke nu geregistreerde werkloze gewoon een normaal betaalde baan geven. GRATIS ! Dit kost ons als B.V. Nederland niks. Helemaal niks.

Het enige is dat het geld wat nu over de diverse potjes verspreid zit op een hoop geveegd wordt en als salaris gebruikt gaat worden ! Werken is het ideale participeren ! Niks geen vrijwilliger meer die de weg bezuinigde kracht in het bejaardenhuis moet vervangen met thee schenken. Niks geen vrijwilliger meer die met bejaarden gaat wandelen. Niks geen vrijwilliger meer als mantelzorger al dan niet naast zijn baan. Niks geen gedoe meer al dan niet met keukentafels over minder zorg/huishoudelijke hulp. Niks geen vrijwilligers meer die met een bootje de sloten ontdoen van zwerfvuil. Niks geen mensen meer die met behoud van uitkering van alles moeten doen waar ze niks mee opschieten en zeker geen baan krijgen. Geen labbekakken meer…..

We hebben geld genoeg om iedereen die nu werkloos is een fatsoenlijk minimum loon te betalen ! Zelfs meer dan dat !

Gratis….we houden misschien zelfs nog wel enkele honderden miljoenen over….

Denk eens aan het effect op armoedebestrijding, koopkracht, stimulans economie.

Uiteraard zullen een paar mensen niet blij zijn als dit gaat gebeuren.

Het hersenspoelen van de hele ambtenarij had natuurlijk een doel. Dat doel was en is het profiteren van de geldstromen die omgaan in het sociale domein. Het doel was profiteren van de gratis arbeidskrachten, de labbekakken. Door wie ? Als je weet wie de gemeenten/overheid adviseert, dan weet je ook waar de belangen zitten van de geldstromen. Een parlementaire enquête waardig om dat in detail uit te zoeken !

Het verhaal is complexer dan bovenstaande, ik noemde al de zorg/schoonmaakhulp. Schoonmaakhulp verschijnt daar waar de zorg verdwijnt. Ook gebaseerd op advies aan alle ambtenaren ! Ook daar gaat het om profiteren van geldstromen. Mensen met een beperking dienen te participeren, de banen van Klijnsma in het bedrijfsleven. Wat te doen met de leegstaande vaak goed uitgeruste sociale werkplaatsen ? Kopers zijn de adviseurs. Adviseren om mensen met beperking er uit te gooien en bijstandsgerechtigden terug te nemen, want productiever….Of om mensen met beperking toch in dienst te houden, want nu is het commercieel bedrijf geworden sterk profiterend van de zelfbedachte en geadviseerde loonkostensubsidie.

Het is één perverse bende. Goed geadviseerd. Goed gehersenspoeld. En nog tegen betaling ook.

Tijd om deze rovers van gemeenschapsgeld te stoppen en weer zelf na te gaan denken !

Iedereen aan een betaalde baan !

Of vertel ik nu een complot theorie ?  Denk zelf eens !

Eddy

4 comments

 1. Dennis Eijs · mei 6, 2016

  Je vergeet de extra werkelozen die je krijgt als ze al die reïntegratie projecten stopzetten, hoeveel werken er in die Branche? En al die extra winsten doordat bedrijven goedkopere arbeiders (lees; gratis) moeten gaan missen.😆

  Like

  • draaistroom · mei 6, 2016

   Ik heb daar geen enkel probleem mee…. En degenen werkzaam in de re-integratie branche hebben we ook nog wel een plekje voor 🙂

   Like

 2. Dolf Wibier · mei 10, 2016

  Ik vind het iets te makkelijk weg gezet. Mensen weer klaar stomen voor het reguliere werk vraagt wel wat begeleiding. Deze begeleiding kunnen de oude SW bedrijven prima op zich nemen. het bedrijfsleven zit nl. helemaal niet te wachten op mensen die zo vanuit een stilstand periode of langdurige werkloosheidsperiode meteen geplaatst worden.
  Een stukje voorbereiding op de reguliere baan of coaching on the job is wel gewenst. Ik zit dagelijks met ondernemers aan tafel gedurende ruim 25 jaar en ik hoor overal hetzelfde. De mensen die komen moet wel gesocialiseerd zijn en gemotiveerd. Beperkingen zijn minder erg. Dus de stelling iedereen een betaalde baan onderschrijf ik van harte maar wel voorbereiden en begeleiden om the job van mensen die het nodig hebben.

  Like

  • draaistroom · mei 10, 2016

   Dus schoolverlaters mogen en kunnen volgens jou ook niet direct aan het werk ?
   Ik ben een aantal jaren geleden overigens zonder enige begeleiding na 3 jaar werkloosheid weer begonnen. Kon kiezen uit 6 werkgevers….het was alleen niet in Nederland. En ik was 50+.
   De “problemen” worden ons alleen maar aangepraat door de club die er belang bij heeft, en we gaan het geloven ook nog.
   De fopjobbers….die creëren werk voor zichzelf. Zijn we echt niet nodig.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s