Anders verdienen in de bijstand.

Een voorstel.

In de huidige regelgeving mag men in de bijstand iets verdienen met werken, maar alleen : “inkomsten uit arbeid tot 25 procent van deze inkomsten, met een maximum van € 199,00 per maand, voor zover hij algemene bijstand ontvangt, waarbij voor een persoon die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt geldt dat die inkomsten gedurende ten hoogste zes maanden niet tot de middelen worden gerekend en dat dit naar het oordeel van het college moet bijdragen aan zijn arbeidsinschakeling;”  ( PW art 31 lid 2 sub n )

Dit levert dus weinig op voor de bijstandsgerechtigde, het moet ook nog eens het zicht op een volledig betaalde baan vergroten. En dan max. 6 maand.

We weten allemaal dat “stapelbanen” in opkomst zijn, her en der werk je een paar uur in de hoop samen er een redelijk inkomen van te maken. En er zijn te weinig full-time banen. Dus bovenstaande regeling helpt de bijstandsgerechtigde niet echt vooruit. Daarnaast is het niet motiverend dat je als je 900 in de maand verdient met werken, je dit ook kunt krijgen zonder te werken. De beroemde arbeidsprikkel ontbreekt.

Om deze reden : tijd voor een experiment. Anders verdienen in de bijstand.

Het model is even simpel als geniaal (? zelf bedacht, maar ik twijfel er niet aan dat eerder ook al niet zoiets bedacht is) :

Ten eerste moet die termijn van 6 maand afgeschaft worden, ook de eis dat het moet bijdragen aan arbeidsinschakeling. En dan rekenkundig :

Je bijstand wordt gekort met : I x B / M tot maximaal B.

Waarbij :
I = Inkomen   B = Bijstandsnorm  M = Minimuminkomen

Dit levert dan een volgend tabelletje op voor de alleenstaande met recht op normaal 915 Euro bijstand en indien hij/zij volledig werkt 1378 netto minimumloon :

Schermafdruk van 2016-07-07 20-51-15

Vergelijkbare tabelletjes/berekeningen zijn te maken voor andere situaties en bedragen.

Opvallend is misschien dat je in dit model ook bijstand kunt krijgen boven de huidige bijstandsgrens. Dat is voor die zogenaamde prikkel. Immers als je nu 900 verdient, langer dan 6 maanden, dan mag je alles inleveren en krijg je nog 15 Euro bijstand. Niet echt een arbeidsprikkel. Deze prikkel is in mijn voorstel groter.

Nu hoor ik de ambtenaar al mopperen “dit gaat geld kosten”. Dat is nog maar de vraag. Immers omdat er een hoger totaal inkomen is, zal er op toeslagen, minimaregelingen en bijzondere bijstand bezuinigd kunnen worden. Ik kan me zelfs voorstellen doordat je als gemeente bij mensen die minder verdienen dan de bijstandsnorm kunt bezuinigen op bijstand, je zelfs de minimaregelingen in stand kunt houden en mogelijk uitbreiden naar een grotere groep.

Dat is koffiedik kijken. Het is moeilijk te voorspellen hoeveel men zelf gaat verdienen. Hoeveel werk beschikbaar is voor stapelbanen, hoe groot de blokjes zijn om te stapelen etc.

Als voordeel van dit model zie ik een blijvende stimulans om toch iets te gaan werken. Hetgeen ook goed is voor de participatieladder : je komt onder de mensen. Trede 6 halen van de partcipatieladder ( trede 6 = betaald werk, geen uitkering ) is in de huidige arbeidsmarkt een onmogelijkheid, dus laten we ons richten op een lagere trede. Wel wat werken, maar als het niet fulltime kan, dan maar wat minder. Maar dit dan wel blijvend belonen!

Een mogelijk probleem is dat potjes met geld van diverse bronnen komen, waarbij de ene bron voordeel heeft en de andere nadeel. Dat is dus onhandig. De keuze is dus centralisatie of meer decentralisatie. Waarbij ik neig naar centralisatie om een eenduidig landelijk beleid te hebben.

Wie durft ?

Eddy

 

2 comments

 1. Labbe Kak, de Rode Geus · juli 8, 2016

  Geniaal. Ook de werkende armen krijgen er wat bij en hoeven niet meer zwaar in de schulden te komen. Bespaar miljarden op schuldhulpverlening en op zinloze trajecten. Het aantal werkzoekenden bedraagt 650.000 met uitkering en ongeveer 500.000 nuggers = zonder uitkering. Daarnaast ruim een miljoen werkende armen die gedeeltelijk of tegen zeer laag loon aan het werk zijn. Volledige werkgelegenheid is een farce. Dus je kunt de verantwoordelijkheid voor al of niet (gedeeltelijk) werk het best bij de mensen zelf leggen.

  Geliked door 2 people

  • draaistroom · juli 8, 2016

   Ik heb ook bewust gekozen als minimumloon als standaard om naar toe te rekenen/groeien i.p.v. bijstand.
   Bijstand is “overleven”, als je werkt mag dat beloond worden met meer dan alleen een overlevingspakket.
   Het is een model van waarderen en stimuleren.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s