Wat is algemeen geaccepteerde arbeid ?

Uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep volgt een merkwaardige interpretatie van het begrip “algemeen geaccepteerde arbeid” zoals in de Participatiewet staat omschreven, een uitleg die bij mijn weten niet de bedoeling is van de wetgever.
Tijd voor kamervragen ?

Citaat uit uitspraak ECLI:NL:CRVB:2016:2576 :

“Een door appellant te volgen re-integratietraject diende, zoals het dagelijks bestuur terecht heeft vastgesteld, ingevolge het bepaalde in artikel 9, eerste lid, van de WWB te zijn gericht op het verkrijgen van algemeen geaccepteerde arbeid. Het besluit van 14 juli 2011 is gegrond op het standpunt dat het traject bij KLV als re-integratievoorziening voor appellant niet een geschikte en niet de kortste weg was naar zulke arbeid. “

Het traject bij KLV was niet gericht op het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid maar beperkt zich tot functies in een specifiek werkgebied, namelijk natuur, voeding, landbouw en milieu, terwijl appellant verplicht is om algemeen geaccepteerde arbeid trachten te zoeken.
 
Nu meende ik, dat onder algemeen geaccepteerde arbeid verstaan werd : “normaal” werk, niet crimineel, niet in de prostitutie etc.
In deze uitspraak komt opeens een heel andere uitleg aan de orde, die volgens mij voor geen meter deugt ! In de natuur, voeding, landbouw en milieu werken lijkt mij niks mis mee te zijn ! Heel goed te accepteren.
Algemeen geaccepteerde arbeid is dus schijnbaar simpele ongeschoolde arbeid. Dus het papier prikken, schoffelen, kaneelpijpjes inpakken, washandjes vouwen, kunstbloemen vouwen etc. Dit wordt niet rechtstreeks zo benoemd, maar indirect is dat de conclusie.
Het heeft ook niks te maken met maatwerk, ook een vereiste uit de Participatiewet.
Even googelen levert deze uitleg op, van een gemeentelijke webpagina :

Algemeen geaccepteerde arbeid

Op grond van de arbeidsplicht bent u verplicht algemeen geaccepteerde arbeid te aanvaarden. Met algemeen geaccepteerde arbeid wordt arbeid bedoeld die algemeen maatschappelijk aanvaard is.

In het algemeen geldt dat aard en omvang van het werk niet hoeven aan te sluiten bij uw opleiding, ervaring en wensen. De gemeente mag dus van u verwachten dat u werk aanvaardt met meer of minder uren dan u eerst werkte. De gemeente mag ook van u verwachten dat u een tijdelijk dienstverband of een uitzendbaan aanvaardt of dat u werk aanvaardt met een lagere beloning dan waarvoor u in het verleden werkte.

Niet algemeen geaccepteerd

U mag werkzaamheden weigeren die niet algemeen geaccepteerd zijn, zoals prostitutie, en werkzaamheden waartegen u gewetensbezwaren hebt.

Met deze uitleg kan ik het eens zijn, maar de CRvB geeft er een andere draai aan in onderstaande uitspraak.
Zeer merkwaardig deze uitspraak.
Eddy

7 comments

 1. Labbe Kak, de Rode Geus · juli 27, 2016

  Volgens mij zit hier de kneep: “Daarnaast behoort appellant volgens het dagelijks bestuur niet tot de doelgroep van KLV, omdat appellant niet beschikt over recente werkervaring op HBO-niveau of academisch niveau en geen afgeronde HBO-opleiding of academische opleiding heeft.”

  Hierop is door de appellant blijkbaar niet gereageerd. KLV houdt selectiegesprekken dus de uitkomst hiervan had dan voorgelegd kunnen worden als deze positief was. Overigens wordt in Amsterdam het nieuwe beleid, als we alles mogen geloven, dat er rekening wordt gehouden met voorkeur omdat de eigen keuze een hardere inzet van de kandidaat garandeert en omdat iemand toch niet gauw wordt aangenomen in een functie die niet bij hem past..

  Like

  • draaistroom · juli 27, 2016

   M.n. het “naar aard en omvang beperkt in het licht van de eis dat een re-integratievoorziening voor appellant moest zijn gericht op het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid” richt zich op het beperkte aantal sectoren en niet op het eventueel in geding zijnde nodige opleidingsniveau. Waar de CRvB overigens nog wel naar verwijst.
   Als niveau niet goed was geweest, dan had men daarmee kunnen volstaan en niet nog eens de beperkte sectoren er bij halen.

   Like

   • Labbe Kak, de Rode Geus · juli 27, 2016

    Dat van die beperkte sectoren is lariekoek inderdaad, want je kunt ook een reïntegratieplek op de taxi of in een keuken krijgen. Ik zie echter niet dat er verweer is geweest op beide punten.

    Like

   • draaistroom · juli 27, 2016

    Volgens mij is ook geen advocaat aanwezig geweest voor appellant….”had zich aan zaak onttrokken”. Mogelijk de reden dat de CRvB gemakshalve meegaat in eerdere uitspraken?

    Like

   • Labbe Kak, de Rode Geus · juli 27, 2016

    Klopt. Er moet iemand zijn geweest liefst in eerder stadium, mag ook bijstandsconsulent of vakbondsconsulent of kennis zijn, die het gestelde over beperkte mogelijkheden en benodigd HBO-diploma duidelijk heeft ontkend.
    En die bij de klantmanager op een duidelijke diagnose-probleemstelling-leerplan heeft aangedrongen.

    Als ik de vakbondsconsulent was geweest had ik bij het eerste gesprek voorgesteld om die diagnose-probleemstelling-leerplan gezamenlijk te gaan opstellen en dan daarna naar een maatwerkoplossing te gaan zoeken. Dat is een hoop werk en dan heeft de klantmanager er allang geen zin meer in. Soms komen ze zelf dan met een of ander luxe traject dat best aantrekkelijk is, zodat ze dan zonder gezichtsverlies en tijdverlies een streepje kunnen zetten. Soms gaan ze dan vrij snel akkoord met een willekeurig ander voorstel.

    Het KLV pakken ze dan wel. En zo niet vraag je KLV om een brief. Dan kom je er uit voordat je in een rechtszaak zit. Ambtenaren kun je om je vingers winden als je ze een beetje tijdsbesparing aan kan bieden, terwijl je ze natuurlijk wel in hun waarde laat.

    Was dat niet gelukt dan had in tweede instantie bij de rechtbank ook succes behaald kunnen worden, door te wijzen op het feit dat er nooit een plan van aanpak was geweest.

    Like

 2. Hanssie · augustus 9, 2016

  Hallo Eddy,
  Op dit moment heb ik ook een procedure lopen bij de Gemeente. Ik voldeed altijd aan trajecten die mij werden opgelegd tot ik een ongeluk kreeg en er een half jaar tussen uit ben geweest.
  Ik heb mij zelf vrijwillig aangemeld toen ik weer wat kom doen en liefst hier in de gemeente en dat kon.
  Ik heb dat een jaar gedaan en doe dat nu nog want het is geen arbeidsplaats verdringing.
  Nu komt het de gemeente besluit een nieuw project te starten, en daar moest ik dan ook maar in en uit huidig er uit moest. Maar er was geen plan van aanpak, geen maatwerk alleen maar dat moet je doen plantsoenen onderhouden van de gemeente. Dat heb ik geweigerd want dat noem ik arbeidsplaats verdringing geeft mij dan een contract dan ben ik uit de bijstand wel klaar.
  Nee dat kon niet want ze zagen in mij mogelijkheden maar konden op mijn vraag geen antwoord geven welke. Zelfs niet een baangarantie, alleen maar een mogelijkheid. In huidig traject gen ik een verantwoordelijke functie meewerkend voorman en planner en nieuwe traject niet. Daarnaast ontwikkel ik mij in huidig traject.
  Nu komt het aller mooiste ik volgde opleidingen vergoed door de gemeente, en werd ook meteen ingetrokken.
  Ik heb meteen een procedure opgestart en ook bij de jurist heb neer gelegd en houd jullie op de hoogte.
  Ik zeg er wel bij ik vind niet erg als ik wat doen moet voor mijn uitkering want houd mij wel ik het dagelijkse ritme maar ik doe absoluut niet mee aan arbeidsplaats verdringen, want dan hadden ze beter mensen uit de bijstand een baan kunnen aanbieden bij de gemeente werken, met een opleiding er bij.
  Nu hebben ze mij een maatregel toegepast 100% korten op de bijstandsnorm over 3 maand.
  Ik houd jullie hier wel mee op de hoogte ik ben bij dat ik deze site heb gevonden.

  Like

  • draaistroom · augustus 10, 2016

   Hanssie kijk ook maar eens hier :
   https://www.facebook.com/groups/177207305762866/

   Ik wou indertijd ook vrijwilligerswerk doen, was al bezig bij voedselbank, gemeente besliste anders : kaneelpijpjes inpakken….in de sociale werkplaats. Want bijstandsgerechtigden zijn immers productiever dan de SW’ers, plus via het ESF kun je subsidie naar de noodlijdende sociale werkplaats sluizen.
   Alles dient een ander belang dan het jouwe.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s