Procesbelang

In het bestuursrecht dient er een procesbelang te zijn anders is de zaak per definitie niet ontvankelijk.
Lijkt logisch, waarom over iets procederen als er geen belang is ?
Maar wat als er geen belang méér is gewoon omdat door de tijd achterhaald de situatie veranderd is ? Ook dan is er dus geen procesbelang (meer) en is de zaak niet ontvankelijk.

Stel je moet in het kader van de participatie wet re-integreren, bijvoorbeeld de kaneelpijpjes inpakken. Dit is geen maatwerk, de 2 opties die je hebt zijn : je doet het niet, gevolg een 100% kortingsmaatregel op je bijstand voor een maand, herhaling geeft verlenging tot 3 maanden en uiteindelijk krijg je geen bijstand meer. Voor de meeste mensen zal dit geen optie zijn en werk je onder protest maar mee aan de re-integratie.

Je dient bezwaar in, geen maatwerk, helpt je niet aan betaald werk, etc. Eerst bij de gemeentelijke bezwaarschriftcommissie, 3 maanden verder. Afgewezen, naar de rechtbank, duurt een jaar, afgewezen, vervolgens naar de Centrale Raad van Beroep, weer een jaar verder, niet-ontvankelijk. Want na die ruim 2 jaar was je al lang uit het re-integratie traject en is er geen procesbelang meer.

Wil je dus een uitspraak over de rechtmatigheid van je re-integratie traject, dan moet je er voor zorgen dat er een procesbelang is, ook na ruim 2 tot 3 jaar. Je zult dus in eerste instantie het re-integratie traject moeten weigeren, dit kost je een maand je uitkering, maar je stelt wel zeker dat er ook nog na meerdere jaren een procesbelang is !

Uiteraard moet je na de eerste weigering wel aan het traject gaan deelnemen tenzij je 3 maanden zonder uitkering kunt leven.

Eddy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s